Boka hotell? Missa inte Hotels.com med över 450 hotell att välja mellan i Prag. Prisgaranti!

Bra att veta innan du åker

Här har vi samlat ett par tips som inte passar riktigt på de andra sidorna, men som är bra att veta innan man åker men som kan underlätta under besöket.

Allmänt

Det kan vara lite si och så med att tjeckernas engelska. Bland ungdomar och människor som jobbar i serviceyrken är det dock bättre och det går oftast att göra sig förstådd. En del tjecker förstår och pratar även tyska. Det kan ändå vara ett bra drag att plugga in ett par vanliga tjeckiska fraser i förväg.

Tjeckiens valuta heter koruna (Kc), 1 koruna är 100 haleru. Det är förmånligare att växla från kronor till koruna i Sverige än att göra det i Tjeckien, alternativt att ta ut kontanter i bankomater när du är framme. Att hitta bankomater är sällan några problem.

Stora butiker, restauranger och hotell, men också många mindre cafeér och butiker, accepterar kontokort såsom VISA och MasterCard. Var uppmärksam när du ska betala och släpp aldrig ditt kontokort ur sikte.

Mobiltelefoner som fungerar i Sverige fungerar även i Tjeckien. Tänk dock på att du får betala även för samtal du tar emot, så kolla upp avgifter och kostnader med din mobiltelefonoperatör!


Fotograf:  http://commons.wikimedia.org/wiki/User:Chosovi, licens: Creative Commons Attribution ShareAlike 2.5


Hälsa och säkerhet

Det är utan tvekan en god idé att skaffa ett Europeiskt sjukförsäkringskort (EU-kort) från Försäkringskassan före avresa. Kortet visar att du är försäkrad i Sverige och det ger dig rätt till nödvändiga medicinsk vård under din vistelse i Prag. Samtliga familjemedlemmar, även barn, ska ha sitt eget kort. Beställ kortet i god tid så att du har det innan du åker.

Enligt Sveriges ambassad i Tjeckien så är kriminaliteten lägre i Prag än i motsvarande västeuropeiska städer. Precis som i alla storstäder och turistorter bör man dock var försiktig på bussar, spårvagn, tunnelbana och turistattraktioner. Håll gärna lite extra koll på värdesaker och väskor, och undvik att gå ute ensam under nattetid.

Kollektivtrafik

Prag är en gångvänlig stad där avstånden i de centrala delarna inte är alltför stora. Ibland kan det förstår ändå vara skönt att vila fötterna, och då fungerar kollektivtrafiken bra.

Tre tunnelbanelinjer (Metro), som är igång från tidig morgon till omkring midnatt, kompletteras med flera buss- och spårvagnslinjer. Biljetter köps i automater eller i tobakskiosker, och det finns biljetter som gäller i 30 minuter upp till 5 dagar. En biljett som gäller i 30 minuter kostar ca 18 Kc, en 24-timmarsbiljett ca 100 Kc.


Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Mer information
Jag förstår!