Boka hotell? Missa inte Hotels.com med över 450 hotell att välja mellan i Prag. Prisgaranti!

Tjeckisk öl och mat

Tjeckisk öl som t.ex. Straopramen och Pilsner Urquell är kanske mer känd, eller i alla fall mer spridd, än den tjeckiska maten. Tjeckisk mat är dock väl värd att prova, gärna i en traditionell tjeckisk ölstuga, en hospoda.

Tjeckisk öl

Fotograf: http://en.wikipedia.org/wiki/User:Jmcstrav, licens: GNU Free Documentation LicenseSedan den första ljusa lagern bryggdes i Plzen för drygt 150 år sedan så har tjeckerna varit mästare på att göra god öl (faktum är att den ursprungliga ljusa lagern, Pilsner Urquell, bryggs än i dag). Priserna är med svenska mått mätt låga, så det går alldeles utmärkt att prova sig fram och hitta sin egen favorit.

Flera bryggerier i Prag, bland annat Staropramen, erbjuder guidade turer. Hos Staropramen får man en rundvisning och inblick i produktionsmetoderna, och efter rundturen får man givetvis provsmaka bryggeriets öl. U Fleku är Prags minsta bryggeri och håller till i fantastiskt fina lokaler. Även här får man gå på rundvisning och provsmaka bryggeriets öl.


Fotograf:  http://commons.wikimedia.org/wiki/User:Chosovi, licens: Creative Commons Attribution ShareAlike 2.5


Tjeckisk mat

Vill man äta klassisk tjeckisk mat ska man prova knödel, en bladning av potatis och mjöl som påminner en del av palt. Knödel serveras ofta tillsammans med någon form av kött, rårivna morötter och surkål. Tröttnar man på knödel går det ofta att byta mot potatis eller raggmunkar.

Veprová s knedlíkem a se zelím består av kumminstekt fläsk, knödel och surkål. I Svícková na smetane har det stekta fläsket byts ut mot fransyska och en syrlig sås som baseras på kokta och passerade grönsaker.

Veprový rízek är namnet på wienerschnitzel, som i Tjeckien brukar serveras med potatissallad. Obložené chlebícky är en tjeckisk variant av smörrebröd - små smörgåsar med blandade pålägg. Populärt som mellanmål!

Efterrätter då? Jablecný štrudl är tjeckernas variant av strudel, och sen får man förstås inte glömma fruktknödel - knödel fylld med t.ex. jordgubbar eller plommon, och med florsocker och smält smör på toppen. Mäktigt men gott!


Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Mer information
Jag förstår!